Kuidas valida panni? Osa 4 – keraamilise kattega malmpannid
Selles blogis peatume pikemalt Rootsi tootja Ronneby Bruk pannil CERAMALJ ®, mis on “hübriidpann” kergest malmpannist ja nakkumatu sisekattega pannist.
Need on vastupidava keraamilise sisekattega ja emailitud väliskattega kergekaalulised malmpannid, mis on saanud mitmete tunnustatud peakokkade heakskiidu.
CERAMALJ praepannid on valmistatud samast toorainest nagu traditsioonilised rasked malmist pannid, mis on valatud liivavormidesse.
Uue valutehnika kasutamine võimaldab valmistada palju õhemate seintega ja seega palju kergemaid praepanne, mida on palju lihtsam ja mugavam kasutada.
Pärast liivavormidest eemaldamist ja lihvimist kaetakse praepannid esmalt musta emaili krundikihiga.
Seejärel kantakse pannide välisküljele värvitud emailist kattekiht, sisepind aga kaetakse spetsiaalselt Ceramalj sarja jaoks välja töötatud keraamilise kattega.
See uus kattekiht on täielikult sünteetilise polümeeri PTFE vaba ega sisalda ohtlikke aineid nagu PFOA, PFOS või PFAS/PFC.
Keraamiline kate on väga vastupidav, seda ka metallist pannilabidate ja lusikate kasutamisel.
Katet ei tohi siiski kunagi noaga lõigata, sest see võib pinda kriimustada ja halvendada praadimisomadusi.
Induktsioonpliitide puhul on oluline mitte kasutada Power-/võimendamisfunktsiooni, kuna nii kuumeneb pann liiga kiiresti ja väline emailikiht võib praguneda.
Ülekuumenenud pannide põhi võib muutuda alt kumeraks ning klaaskeraamilisel pliidiplaadil kõikuda, kuid see deformatsioon väheneb kööginõu jahtumisel.
Põhi on lihvitud veidi nõgusaks. Külmad kööginõud võivad pisut servadel kõikuda.
Kui kööginõu on aga kuum, on põhi pliidiplaadiga tasane.
Arvestage sellega, et induktsioonpliidi kütteelemendi 3–4 suurimat võimsusastet sobivad hästi vee keetmiseks, kuid mitte praadimiseks ega hautamiseks.
Optimaalne temperatuur liha küpsetamiseks on umbes 185–190°C (munade, omlettide või pannkookide jaoks aga ainult 165°C).
Need praepannid soojenevad nende temperatuurideni väga kiiresti.
Või kasutamisel saab temperatuuri väga hästi hinnata selle käitumise järgi: kui või vahutab, siis on temperatuur umbes 165°C ja kui see hakkab värvuma helepruuniks, siis on temperatuur umbes 190°C.
CERAMALJ keraamilise sisekattega panne on väga lihtne puhastada.
Tavaliselt piisab põhjalikuks puhastamiseks kuumast veest, vähesest nõudepesuvahendist ja nõudepesuharjast.
Mitte mingil juhul ei tohi kasutada terasšvammi ega liivapõhiseid abrasiivaineid!
Kui välimine värviline emailikiht on määrdunud, võite seda puhastada pehme švammi ja keraamilise pliidiplaadi puhastusvahendiga.
Ceramalj keraamilise sisekattega praepanne ei ole soovitatav pesta nõudepesumasinas! See lühendab panni eluiga.
CERAMALJ praepanne ei ole vaja rasvapõletada!
Keraamiline pind ei ima endasse rasva. Hoidke seda puhtana ja kasutage õli/võid ainult praadimiseks.
Panni käepide on valmistatud roostevabast terasest, mis on kinnitatud tugevate neetidega.
CERAMALJ pannid sobivad kasutamiseks kõikidel pliiditüüpidel.
Induktsioonpliidil kasutage pannide ülekuumenemise vältimiseks keskmisi võimsusi.
Ka sel juhul soojeneb pann väga kiiresti.
Kokkuvõtlikult keraamilise sisekattega malmpannide plussid ja miinused:
+ Sobivad kõikidele pliitidele k.a. induktsioonpliidile.
+ Hooldusvabad.
+ Lihtne puhastada ja pesta.
+ Sisekate ei sisalda ohtlikke aineid.
+ Vastupidavam sisekate kui teistel sünteetiliste sisekatetega pannidel.
+ Toit valmib madalamal temperatuuril kui sünteetiliste sisekatetega pannidel, mis säästab energiat.
+ Sobivad kõikide toiduainete praadimiseks ega anna happelistele toiduainetele kõrvalmaitset.
+ Võimalik praadida ilma rasvaineta.
+ Pilkupüüdva valimusega – võimalik valida kolme värvi vahel.
– Ei ole soovitatav pesta nõudepesumasinas, kuna lühendab panni eluiga.
– Pann ei kannata väga kõrgeid temperatuure.
– On raskemad kui paljud teised nakkumatu sisekattega pannid.