Kas ja miks valida süsinikterasest kokanuga?
Kas olete kokanoa valikul märganud, et osad noad on valmistatud süsinikterasest?
Mis on süsinikteras, mille poolest erineb süsinikteras roostevabast terasest, millised on süsinikterase omadused, eelised ning puudused?
Nendele ja mitmetele teistele küsimustele keskendume käesolevas artiklis.
Mis on süsinikteras?
Nugade valmistamiseks on ühe materjalina alati kasutatud süsinikterast.
Süsinikteras on “roostetav” teras, mis koosneb rauast ja süsinikust.
Sõltuvalt segamissuhtest on raua osakaal vahemikus 98-99% ja süsiniku osakaal vahemikus 1-2%.
Kuna puhas raud on liiga pehme, kasutatakse lisaks süsinikku, et teras saavutaks teatud vajaliku kõvaduse.
Kuna süsinikteras on legeerimata, hakkab see niiskuse mõjul kiiresti roostetama.
Et illustreerida, kui kiiresti roostetab süsinikteras, piisab nõudepesumasinas ühest pesutsüklist.
Isegi kõrge õhuniiskus põhjustab süsinikterase roostetamist.
Seetõttu tuleks süsinikterasest nugasid pärast kasutamist alati kuivatada ja pikemaks ajaks seismajätmisel õliga määrida.
Kui terale tekib siiski rooste, saab selle üsna lihtsalt eemaldada. Eriti kergesti eemaldatav on pindmine rooste ehk n.n. “roostekile”.
Kui süsinikterasest nuga on uus ja tera pinnale pole veel paatinat moodustunud, reageerib see kõigi hapetega jõuliselt ning võib toidule anda isegi “metallimaitse”.
Kui nuga on mõnda aega kasutusel olnud ja terale on moodustunud kaitsev mustjas paatina, ei reageeri süsinikteras toiduga nii kiiresti ning kaob ka “metallimaitse”.
Süsinikterasest kokanoad reageerivad pärast esmast kasutamist toidus sisalduvate hapetega.
Happeliste toitude, nagu tomatid, sidrunid, sibul jms, lõikamine võimaldab terasel reageerida ja muudab noa osad koheselt tumedaks.
Selle värvimuutuse põhjustab oksüdatsioon ja seda nimetatakse paatinaks.
See paatina on süsinikterasest nugade puhul normaalne ja vältimatu.
Kuigi paatina võib häirida, sest nuga näib määrdununa, on see siiski terasele kasulik kaitsekiht.
Mis on paatina?
Paatina on põhimõtteliselt must korrosioon (rooste üks tüüpidest).
See must rooste (Fe3O4, magnetiit), erinevalt punasest roostest (Fe2O3, hematiit), pole kahjulik ning kaitseb tera isegi kahjuliku punase rooste eest.
Kaitsmata süsinikteras on väga reaktiivne ja reageerib väga kiiresti välismõjudele nagu vesi, soojus või happed.
Terase reageerimisvõime vähendamiseks võib paatinal lasta pikema aja jooksul areneda või protsessi kiirendada kunstliku paatina loomisega.
Lääneriikides peetakse paatinat positiivseks, kuna see kaitseb nuge ja igal süsinikterasest noal tekib aja jooksul individuaalselt iseloomulik paatina.
Süsinikterase eelised
Teravus:
Nugade kõige olulisemad omadused on teravus ja lõikekäitumine.
Selles osas on süsinikterasest noad teistest ees, sest süsinikterasest noad on teravamad kui roostevabast terasest noad.
Juhul kui nugade teravus on Teie jaoks oluline, siis võiks süsinikterasest nuga olla Teie valik.
Tera vastupidavus:
Pikk kasutusaeg ehk tera püsivus teravana on süsinikterase teine suur eelis.
Märksa suurema kõvaduse tõttu püsivad süsinikterasest noad kauem teravana.
Kuna aga enamike roostevabast terasest nugade kõvadus on vahemikus 55–59 HRC ja süsinikterasest nugade kõvadus on 60 HRC ning üle selle,
on süsinikterasest noad üldiselt palju raskemad kui roostevabast terasest noad.
Lihtne teritamine:
Kuna roostevabast terasest nugadele lisatakse kroomi, muutub osa kroomist kroomkarbiidiks.
Karbiidid on väga kõvad ja muudavad lihvimisprotsessi märgatavalt raskemaks.
Süsinikterasest nuge on oluliselt lihtsam teritada kui roostevabast terasest nuge.
Süsinikterase puudused:
Rooste:
Suurim puudus on ilmselt see, et süsinikteras hakkab kiiresti roostetama.
Õige käitlemise korral pole rooste probleem.
Kui süsinikterasest noad jäävad pärast kasutamist niiskeks ja neid ei kuivatata kohe, tekivad roostetäpid väga kiiresti.
Ehkki pindmist punast roostet saab eemaldada kiirelt ja hõlpsalt, tuleks selle teket võimalikult palju vältida.
Musta rooste ehk paatina teke on vajalik ja vältimatu.
Электрический гриль ребристый
Nagu eespool mainitud, tuhmub süsinikteras patina tekkimisel ja see on vältimatu.
Kui Teile on oluline kokanoa visuaalne välimus ja soovite, et teie noad näeksid alati kenad ja läikivad, siis valige roostevabast terasest noad.
Kas süsinikteras on ohutu?
Muude metallidega võrreldes on süsinikteras suhteliselt reaktiivne.
Seetõttu küsitakse sageli, kas süsinikteras on köögis ohutu.
Lühike vastus on: jah, süsinikteras on inimesele ohutu materjal.
Süsinikterase suur puudus on eelmainitud reaktsioonivõime.
See reaktsioonivõime põhjustab rauaioonide eraldumist toiduga kokkupuutel, mis seejärel koos toiduga ka organismi imendub.
Rauaioonid on väikestes kogustes enamiku inimeste jaoks ohutud, kuid liiga sagedasel kasutamisel võivad need ka probleeme tekitada.
Süsinikterasest nugade kontaktaeg toiduga on lühike (võrreldes süsinikterasest pannide ja pottidega), mistõttu satub toiduainetesse vähem rauaioone.
Seetõttu saab süsinikterasest kööginugasid muretult regulaarselt kasutada.
Kui kokanoa teravus ja teravana püsimine on eriti olulised, siis on süsinikteras õige valik.
Kui soovite hõlpsasti hooldatavaid nugasid, mis alati säravad ning on piisavalt hea lõiketeravusega, peaksite valima roostevabast terasest noad.
Mõned süsinikterasest kokanoad on ka meie tootevalikus.